15.8.2013

RESEPTI • tomaattipasta

Puskantakaa-reseptit pyrkivät olemaan ilmastoystävällisiä, mutta helppoja ja maukkaita, keskittyen oman sadon hyödyntämiseen. Reseptit ovat useimmiten omia sovelluksia jostain löydetyistä resepteistä ja pyrin kertomaan lähteen, mikäli se on edelleen muistissa.

Nyt kun satokausi on parhaimmillaan, niin pläjäytän teille aimo annoksen reseptejä. Aloitetaan tänään jo viime vuonna talteen kirjoitettuun reseptiin, jonka hiilijalanjälki on niin pieni kuin olla voi.

Nopea tomaattipasta oman parvekkeen tomaateista

n. 600g ulkona kasvatettua kypsää tomaattia
1 mehevä itse kasvatettu punainen paprika
1 mummin kasvimaan sipuli
2 valkosipulinkynttä mummilta
reilu nippu oman pihan yrttejä (oregano, basilika, persilja, ruohosipuli - mistä vain pidät)
2 rkl kaupunkimehiläistarhan hunajaa
loraus rypsiöljyä
suolaa, pippuria

Lisukkeeksi pastaa

• • • •

Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljytilkassa. Leikkaa oikein kypsät tomaatit muutamaan palaseen ja paprika aika pieniksi paloiksi ja lisää pannulle. Pehmennä maku hunajalla, mausta suolalla ja pippurilla. Anna porista kauan (20-30 min), sekoita usein. Tomaatti saa kiehua kasaan jonkun verran. Jos tomaatti ei pehmene kokonaan pannulla, voi kastiketta tasoittaa hieman tehosekoittimella. Lopuksi maista maustetasapainoa (pienille lapsile tilkka enemmän hunajaa taittaa tomaatin hapokkuuden), lisää reilusti yrttejä ja tarjoile pastan kera.

Kastiketta voi maun mukaan muunnella lisäämällä soijarouhetta, metsäsieniä tai riistaa. Kastike sopii erinomaisesti myös pakastettavaksi jos on kasvattanut enemmän tomaatteja, kuin kerkeää syömään.

Jos olet kasvattanut tomaatit ja paprikat parvekkeellasi, pihassasi tai lämmittämättömässä kasvihuoneessa, on tämän ruoan hiilijalanjälki todella pieni. Lisäksi lasten kanssa on mukava kasvattaa hyötykasveja ja valmistaa ne yhdessä ruoaksi - näin lapset (ja toden sanoakseni myös me aikuiset) todella oppivat arvostamaan jokapäiväistä ruokaansa.

Tämä on oma reseptini, joka on julkaistu myös sivuilla www.vihannes.net

4 kommenttia:

  1. No tuo resepti on varmasti kokeilemisen arvoinen. En kyl ole koskaan tehnyt itse tota tomaattikastiketta mut kun nyt luin reseptisi niin eihän se vaikeeta olekkaan.

    VastaaPoista
  2. Niina, kokeile ihmeessä! Mitä pidempään jaksaa porisuttaa kasasn, sen herkullisempaa tästä tulee. Siinä ainut varsinainen "haaste" tän reseptin kanssa ;)

    Jos haluaa oikein "fiinin" kastikkeen, niin tomaatit voi kaltata, eli kuoria, mutta se on omasta mielestäni hyötyyn nähden liian vaivalloista. Jos leikkas tomaatit niin kuorenpaloja tuskin huomaa. "Kalttamishermot" kannattaa säästää ketsupin tekoon, siitä tulee vielä resepti myöhemmin.

    VastaaPoista
  3. Hyvän kuuloinen ohje -mutta tomaattien kalttaaminen ei kyllä ole vaivalloista. Itse leikkaan terävällä veitsellä pienet ristiviillot tomaattiin ja upotan muutamaksi sekunniksi kiehuvaan veteen. Siitä nostetaan tomaatit reikäkauhalla kylmään veteen ja tomaatin voi plompsauttaa kuoristaan irti vaivattomasti. Olen jo pariin otteeseen tehnyt pakastimeen valmiiksi talven varalle soosia johon upotan kesäkurpitsaa, sipulia, julmetusti tomaatteja ja yrttejä. Kalttaamiseen ei mene kuin hetki. :)

    VastaaPoista
  4. Näin teen minäkin kun laitan ketsuppia ja on kalttaaminen tosiaankin varteenotettava vaihtoehto kastikkeenkin kohdalla jos ne kuoret tuntuvat kastikkeessa häiritseviltä. Itseäni ne eivät haittaa, vaan tuovat pienen rustiikin tunteen kastikkeeseen :)

    VastaaPoista